Hvad er Dark Sky Møn

Dark Sky er et amerikansk begreb, som beskriver en nattehimmel med ganske lidt eller ingen lysforurening, altså en mørk nattehimmel. En sådan nattehimmel er karakteriseret ved, at stjernerne ses i tusindtal, ligesom Mælkevejen, der er et bredt lysende bånd af svagere stjerner og komplekse strukturer.

Begrebet stammer oprindeligt fra de amerikanske amatørastronomer som i deres jagt efter at se mest muligt i deres teleskoper, har søgt længere og længere væk fra lysforureningen i de amerikanske storbyer på jagt efter Dark Skies.

International Dark Sky Association har med deres Dark Sky Community og Dark Sky Park taget Dark Sky begrebet et skridt videre. Fra at være noget som entusiaster opsøger til nu at omfatte naturområder og samfund, som gør en aktiv og dokumenteret indsats for at bevare deres mørke nattehimmel. Så alle forsat kan have glæde af udsigten til nattehimlens stjernevrimmel.

Den indsats, som International Dark Sky Association kræver dokumenteret, indebærer, at lysinstallationerne i området forbedres, så de sender lyset derhen, hvor lyset skal bruges - normalt på jorden - i stedet for at sende lyset ud i alle retninger. Lyskildernes styrke tilpasses også, så de ikke er overdrevent kraftige, men giver lys nok til, at man kan færdes sikkert.

En Dark Sky Park eller Community handler om andet end blot at bevare udsigten til stjernerne. Det handler også om at bruge energien og dermed penge og CO2 med omtanke. Bliver f.eks. halvdelen af lyset sendt til himmels, så bliver der brugt dobbelt så meget energi som nødvendigt.
At bevare udsigten til stjernerne er også at bevare udsigten til vores kulturelle baggrund. Den mørke nat, stjernerne og månen er dybt integreret i vores sproglige kultur, vores kunsthåndværk, malerier, poesi og så videre. Ved at bevare udsigten til stjernerne, bevarer vi også en forbindelse til vores kultur. En forbindelse som strækker sig hele vejen tilbage i tiden til før den tidligste stenalder.

Naturen og mennesket har brug for mørke, rigtigt nattemørke. Det er et faktum, som bliver mere og mere åbenbart i disse år, hvor forskning afdækker mulige sammenhænge mellem lysforurening og de livsstilssygdomme, vi er belastet med i den vestlige verden. Naturen, fra insekterne, over fuglene til de store havskildpadder har brug for nattemørket for at hvile og formere sig. Ved at bevare nattemørket i fuglebeskyttelsesområder og andre beskyttede naturområder er vi med til at sikre at blandt andet trækfugle får den nødvendige hvile, så de kan klare det videre træk.


Se en lille stemningsfilm fra Møn - Dark sky her